gallery/balk
gallery/wwb_img40

 Stichting De Kunstkring Echt

 Programma 2019-2020
gallery/oihana  lineke 2 theo ter horst klein

19-04-2020

 

Oihana Aristizabal Puga – cello

Lineke Lever – piano

 

 

Suzanne Manet – Leenhoff: een Nederlandse pianiste in Parijs

“Duo Lever & Puga verkennen grenzen om bijzondere programma’s samen te stellen”

 

 

Vanaf het seizoen 2019 – 2020 gaat het nieuwe programma “Suzanne Manet”  van celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever in première .  Suzanne Manet – Leenhoff  ( Delft, 30 oktober 1829 – Parijs, 8 maart 1906 ) was een Nederlandse pianiste & zangeres en echtgenote van de beroemde Franse schilder Edouart Manet. Suzanne groeide op in een artistieke familie in Zaltbommel waar haar vader Carolus Antonius Leenhoff  stadsbeiaardier was.  Een van haar broers was een succesvol beeldhouwer en  ook haar zwager  was kunstenaar . Suzanne kreeg een zoon met violist Gustave  - Adolphe Koëlla.

Franz Liszt  adviseerde haar  om een studie piano in Parijs te volgen.  Aan het eind van de jaren 1840 vertrok Suzanne met haar moeder, broers en zussen  naar haar oma in die stad. In 1863 trouwde ze met Edouard Manet  en bleef daar met haar zoon Léon en later ook met Manets moeder wonen. Wekelijks organiseerden zij een “muzieksalon”  waar veel bevriende kunstenaars als Offenbach, Baudelaire, Monet, Renoir, Degas, Zola en Verlaine kwamen. De componist Chabrier droeg zelfs een “Impromptu” aan haar op en Mallarmé wijdde gedichten aan haar.

Celliste Oihana Aristizabal en pianiste Lineke Lever spelen muziek van  o. a.  Liszt, Offenbach, Wagner, Schumann,  Leenhoff en Koëlla. 

De musici zullen het programma van toelichting voorzien en afbeeldingen van schilderijen van Manet vertonen.

 

Oihana Aristizabal Puga begon op tienjarige leeftijd met cello spelen. Ze studeerde aan het Pablo Sarasate Conservatorium in Pamplona, Spanje,  en vervolgens in Nederland aan de conservatoria van Utrecht en Rotterdam. Daarna volgde ze verschillende masterclasses bij o. m. Marcio Carneiro, Elias Arizcuren en Pieter Wispelweij. Met Lineke Lever vormt Oihana een duo dat bijzondere programma’s samenstelt zoals dit programma in Echt. Het duo geeft concerten door het hele land en op Radio 4. Sinds 2017 is Oihana celliste bij het Cello Octet Amsterdam en ze speelt regelmatig met orkesten in Nederland en Spanje. 

Ze bespeelt een cello van Alfredo Gianotti uit 1983.

 

Lineke Lever ( piano  ) studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij David Kuyken . In 2007 voltooide ze cum laude haar masterstudie. Daarna volgde ze nog een jaar specialisatie Liedbegeleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Met saxofoniste Aubrey Snell vormt Lineke het succesvolle Arte Duo dat inmiddels twee zeer goed ontvangen CD’s uitbracht. Met celliste Oihana Aristizabal Puga vormt  ze een duo dat speciale  programma’s uitvoert  geba-seerd op historische gegevens  ( zoals b. v. over de Eerste Wereldoorlog, in samenwerking met een historica ) en over  Suzanne Manet – Leenhoff. In 2014 werkte Lineke mee aan een CD met nocturnes van Chopin.

 

Dit bijzondere concert over Suzanne Manet – Leenhoff vindt plaats op zondag 19 april 2020 in C.C. Pius X, Mussenstraat 6 te Echt. Aanvangstijd : 11.30 uur.

 

 

www.000webhost.com